Home » Blog » 10 voordelen van isolatie tijdens de zomer

10 voordelen van isolatie tijdens de zomer

Woningisolatie is een belangrijk onderdeel om je huis in Utrecht warm te houden tijdens de koudere dagen. Door het isoleren van onze woning, kan warmte minder snel ontsnappen en blijft het binnenshuis op temperatuur. Hierdoor kan isolatie niet alleen onze energiekosten verlagen, maar ook in de zomer kan het veel voordelen met zich meebrengen. In deze blog zullen we je precies vertellen welke voordelen er zijn.

1. Houdt het huis ‘s zomers koel

Veel inwoners van Utrecht zijn zich niet bewust dat isolatie niet alleen helpt om warmte binnen te houden in de winter, maar ook om hitte buiten te houden in de zomer. Hierdoor kan isolatie bijdragen aan een grotere wooncomfort. Huizen in Utrecht die slecht geïsoleerd zijn, hebben de neiging om snel op te warmen in de zomer, vooral de zolder die het meest wordt blootgesteld aan de zon. En wanneer warme lucht eenmaal binnen is op een hete zomerdag, kan het moeilijk zijn om deze weer te verdrijven. Met isolatie kan de warmte echter langer buiten gehouden worden. Door isolatie wordt voorkomen dat warmte naar binnen kan komen via kieren en naden, waardoor de woning koeler is. Hierdoor is isolatie zowel in de winter als de zomer voordelig.

2. Gelijk energie besparen in het najaar

Als je je woning in Utrecht in de zomer laat isoleren, bespaar je direct energie in het najaar. Wanneer de zomer voorbij is, is je woning al voorzien van goede isolatie, waardoor het aangenamer is in huis en de verwarming minder snel aan hoeft. Veel mensen beginnen pas na de zomer met het oriënteren op isolatie, omdat ze dan merken dat het binnen kouder wordt, terwijl jij er dankzij zomerisolatie al comfortabel bijzit. Door al in de zomer te isoleren, bespaar je direct vanaf de eerste koude dagen.

3. Ook in zomer geld en energie besparen

Isolatie biedt voordelen niet alleen in het najaar maar ook in de zomer. Dankzij isolatie blijft de temperatuur binnenshuis redelijk constant en komt warmte moeilijk naar binnen. In huis verblijven wordt dus een stuk aangenamer. Een goed geïsoleerde woning vereist minder energie om koel te blijven, wat inhoudt dat je geen airconditioning of ventilatoren hoeft aan te schaffen, waardoor je een aanzienlijke besparing kunt realiseren. Voordat je beslist, is het van belang te weten dat dergelijke apparaten geen voordeel bieden voor je financiën: de aanschaf is al een forse kostenpost en daarnaast verbruikt een airco veel energie. Door middel van isolatie kun je besparen op de kosten voor deze kostbare toestellen. Bij een efficiënt geïsoleerde woning is het vaak niet noodzakelijk om een airconditioner aan te schaffen.

4. Minder wachttijden

Wanneer de temperaturen dalen, is het isoleren van een woning vaak een populaire optie. Dat kan leiden tot langere wachttijden bij Utrechtse isolatiebedrijven. Anderzijds denken inwoners van Utrecht in het voorjaar en de zomer juist minder vaak aan woningisolatie. En dat kan weer leiden tot minder wachttijden bij isolatiebedrijven. In de zomer zijn er dus vaak minder wachttijden voor isolatie dan ’s winters, waar de wachttijd soms maanden kan duren. Maar isolatie van een woning is een snelle klus die vaak in één dag kan worden voltooid, waardoor je ’s zomers binnen no-time in een comfortabele woning zit en direct kunt beginnen met besparen.

5. Goedkopere prijzen

Een bijkomend voordeel van isoleren in de zomer is dat het vaak goedkoper is, omdat de vraag naar isolatie in deze periode minder is. Isolatiebedrijven hebben daarom vaak meer beschikbaarheid in de zomer. Door de lagere vraag naar isolatie in de zomer, kun jij als inwoner van Utrecht vaak profiteren van aanbiedingen. Hierdoor is isolatie in de zomer goedkoper dan in de winter en hoef je dus minder geld uit te geven. Zo bespaar je met isolatie dus eigenlijk dubbel

6. Geluidsoverlast beperken

In Utrecht wonen we dicht op elkaar, wat kan leiden tot veel geluidsoverlast. In de zomer, wanneer we vaker buiten zijn, kan dit een groter probleem worden. De zomer is namelijk een tijd waarin we vaak langer buiten zijn en waarin we meer tijd in de buitenlucht besteden. Dit kan leiden tot geluidsoverlast, zoals kinderen die spelen in de speeltuin of buren die gezellig buiten zitten. Door je woning in Utrecht te isoleren, vermindert je kans op geluidsoverlast in de zomer. Hierdoor kun je rustig genieten van de warme dagen.

7. De kans op problemen verminderen

Isolatie in de zomer is een betere keuze dan in de winter, aangezien weersinvloeden zoals vorst, storm of hevige regenbuien in de winter kunnen zorgen voor problemen tijdens het isoleren. Maar isolatie in de winter kan ook tot vertraging leiden, zoals bijvoorbeeld door vocht in de kruipruimte dat eerst afgevoerd moet worden. En dat brengt tevens extra kosten met zich mee, wat zorgt dat de totale kosten voor isolatie duurder uitvallen. Maar in de zomer kunnen isolatie werkzaamheden zonder problemen worden uitgevoerd, omdat woningen in de zomer droog zijn. Door de zomerhitte verdwijnt het vocht uit de woning, waardoor isolatie doorgaans zonder voorafgaande herstelwerkzaamheden kan plaatsvinden en de kans op onvoorziene vertragingen kleiner is.

8. Sneller ventileren in de zomer

Na isolatie is een van de belangrijkste zaken een goede ventilatie. En door te isoleren in de zomer, wordt ventileren een stuk eenvoudiger. Tijdens sommige isolatiemaatregelen wordt het zelfs aangeraden om een paar uur uit de woning te blijven, en dit is in de zomer een stuk gemakkelijker dan in de wintermaanden wanneer het koud is. Het wordt daarmee plots een stuk makkelijker om te kiezen voor isolatie in de zomer. Doe ’s ochtends bijvoorbeeld een uur lang alle ramen tegen elkaar open. Hiermee kun je jouw huis luchten voordat het in de middag warmer wordt en tegelijkertijd van frisse lucht binnenshuis genieten. Houd de ramen en deuren daarna de gehele dag zo veel mogelijk gesloten, en sluit eveneens de gordijnen, screens of shutters aan de zijde van de zon.

9. Een vruchtbare investering

Isolatie in de zomermaanden wordt vaak onderschat als een gunstige investering, vooral gezien de huidige lage rentetarieven en de hoge inflatie. Het laten isoleren van je woning in Utrecht is momenteel een veel renderende investering dan het laten staan van je spaargeld op de bank. De hoge energieprijzen maken isolatie snel terugverdiend, met name als je je realiseert dat het ook een positief effect heeft op het energielabel van je woning en dus de waarde ervan. Een goed geïsoleerde woning in Utrecht zal de waarde ervan doen toenemen. Dus isolatie is een duurzame investering die zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.

10. ‘s Zomers ook isolatie subsidie

Ook in de zomer is er subsidie voor isolatie aan te vragen, zoals subsidie voor kruipruimte isolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie in Utrecht. Subsidie voor investering in duurzame energie en energiebesparing is bijvoorbeeld beschikbaar via de ISDE. Terugkrijgen van een aanzienlijk deel van de kosten voor 2 isolatiemaatregelen is mogelijk voor woningeigenaren die deze laten uitvoeren. Bij ons kun je gratis en zonder verplichtingen een offerte aanvragen voor de kosten en mogelijkheden van isolatie. Binnen twee werkdagen ontvang je vervolgens een voorstel op maat. Het aanvragen van subsidie is iets waarbij Isolatiebedrijf Utrecht je ook graag bij helpt. En uiteraard staan we ook in de zomer voor je klaar!